winkelmandje 
menu

Rudolf Steiner 

Rudolf Joseph Lorenz Steiner was een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en pedagoog. Hij is bekend geworden als grondlegger van de antroposofie en haar praktische toepassingen, zoals de antroposofische geneeskunde, de Waldorfscholen of vrijescholen, de biologisch-dynamische landbouw, de organische architectuur, euritmie, kunst en therapie enzovoort.

Rudolf werd geboren in Kraljevec (in het noorden van het huidige Kroatië) op 27 februari 1861. Hij was de zoon van eenvoudige ouders; zijn vader was als stationschef werkzaam bij de Oostenrijkse spoorwegen. Het gezin - vader, moeder Rudolf en zijn zusje - woonde in een spoorwegstationnetje. Na zijn middelbare school volgde Rudolf een opleiding aan de Technische Hochschule te Wenen. Tevens behaalde hij een graad in de filosofie.

Reeds als kind had Rudolf geestelijke ervaringen opgedaan, en voor hem was waar te nemen dat er, behalve de materiële wereld, een niet-materiële, een geestelijke wereld bestaat, die ten grondslag ligt aan mens en wereld. Zijn hele verdere leven heeft hij onderzoek naar die geestwereld gedaan. Hij bracht zijn bovenzinnelijke ervaringen ook in contact met de kennis van de natuurwetenschappen.

In zijn levensjaren vóór 1900 bestudeerde Steiner langdurig het leven en werk van Goethe. Naast zijn eigen helderziende onderzoek was Goethes fenomenologie voor hem methodisch een leidraad. Het Goetheanum, het centrum voor antroposofie te Dornach, Zwitserland, is naar Goethe vernoemd.

Zijn wetenschap van de geest (of antroposofie - wijsheid omtrent de mens) is geen vervanging, maar een uitbreiding van de natuurwetenschappen, waarvan het onderzoeksgebied in wezen alleen de stoffelijk-materiële wereld betreft.

De vruchten van Steiners geestesonderzoek zijn in ruim 6000 voordrachten (grotendeels gestenografeerd) en meer dan vijftig boeken te vinden. Tevens worden - aan de hand van vele oefeningen - de wegen beschreven waarop ieder mens zich toegang tot de geestelijke wereld kan verschaffen.

Lees ook de boeiende, rijk geïllustreerde biografie van Rudolf Steiner geschreven door Ed Taylor: Rudolf Steiner - een geïllustreerde biografie.

© Uitgeverij Pentagon 2024