winkelmandje 
menu

Rudolf Steiner 

Rudolf Joseph Lorenz Steiner was een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en pedagoog. Hij is bekend geworden als grondlegger van de antroposofie en haar praktische toepassingen, zoals de antroposofische geneeskunde, de Waldorfscholen of vrijescholen, de biologisch-dynamische landbouw, de organische architectuur, euritmie, kunst en therapie enzovoort.

Rudolf werd geboren in Kraljevec (in het noorden van het huidige Kroatië) op 27 februari 1861. Hij was de zoon van eenvoudige ouders; zijn vader was als stationschef werkzaam bij de Oostenrijkse spoorwegen. Het gezin - vader, moeder Rudolf en zijn zusje - woonde in een spoorwegstationnetje. Na zijn middelbare school volgde hij een opleiding aan de Technische Hochschule te Wenen.

Reeds als kind had Steiner geestelijke ervaringen opgedaan en voor hem was waar te nemen dat er, behalve de materiële wereld, een niet-materiële of geestelijke wereld bestaat, die ten gdorondslag ligt aan mens en wereld. Zijn hele leven heeft hij onderzoek naar die geestwereld gedaan. Hij bracht zijn bovenzinnelijke ervaringen in contact met de kennis van de natuurwetenschappen. Goethes fenomenologie was voor hem methodisch een leidraad.

Zijn wetenschap van de geest (of antroposofie - wijsheid omtrent de mens) vormt een uitbreiding van de natuurwetenschappen, wiens onderzoeksgebied in wezen alleen de stoffelijk-materiële wereld betreft. In ruim 6000 voordrachten (grotendeels gestenografeerd) en meer dan vijftig boeken zijn de vruchten van zijn geestesonderzoek te vinden. Tevens worden - aan de hand van vele oefeningen - de wegen beschreven waarop ieder mens zich toegang tot de geestelijke wereld kan verwerven.

© Uitgeverij Pentagon 2022