winkelmandje 
menu
Mens, ken jezelf! [verwacht september 2024]nieuwnieuw

Mens, ken jezelf! [verwacht september 2024]

De mens in het licht van occultisme, geesteswetenschap en filosofie

Rudolf Steiner  meer over deze auteur ▷

De Oslo-cursus van juni 1912.
Op één van zijn reizen naar Noorwegen - waar Steiner heel graag voordrachten gaf - hield hij deze uitgebreide cursus, waarin hij totaal nieuwe gezichtspunten onthulde. De mens met op hem inwerkende, rijke kosmische invloeden - vooral op zijn lichamelijkheid.
Met een gedegen nawoord van Frans Lutters
In full colour
344 blz. Prijs ca. €36,-.
GA 137

€ 0.01

Deze cursus bevat een rijke overvloed aan onderwerpen waarop Steiner zijn geestelijk licht werpt. Zo behandelt hij o.a. Boeddha, Christus en Pythagoras, de trappen van inwijding in de oude mysteriescholen, de mystiek van het hart, belevingen met het hart en met de hersenen, de omvorming van de menselijke gestalte, de indeling in twaalven en de twaalf dierenriemtekens. Verder: de zevenledige mens, het 'Mysterium Magnum', de drie verzoekingen van Jezus in de evangeliën. – Wat is ware astrologie? Hoe zijn de zeven innerlijke bewegingen verbonden met de bewegingen van de planeten?

En dan de vraag: hoe was Christus geïncarneerd in de vroegere belichamingen van de aarde?

Frans Lutters schetst in zijn nawoord dat Steiner bepaalde zaken op een totaal nieuwe manier aanpakt. De meeste mensen weten wat denken is, maar de vraag hoe we denken en hoe we onze denkgewoonten onder de loep kunnen nemen, wordt zelden gesteld. Ga er maar eens voor zitten, onderzoek je denkgewoonten en je zult allerlei spannende ontdekkingen doen. Mogelijk zal ‘ons een licht opgaan’. Lutters: ‘Het uiterlijke licht verduistert en een nieuw licht wordt ervaarbaar. Uit eigen beleving kan ik zeggen dat dit een vreugdevolle belevenis is. Misschien is dit nog het beste te vergelijken met een nieuwe geboorte.’

Niet met je hersenen denken, maar met levenskracht denken, aldus Steiner, en hij geeft als voorbeeld Johannes Scotus. Wij zouden zeggen: denken met je hoofd én je hart. ‘Het wordt tegenwoordig in veel trainingen, boeken en cursussen aangeboden en beoefend,’ aldus Lutters. En als voorbeeld voor een mysticus met het denkende hart dient de ons welbekende Franciscus van Assisi: hij wijdde zich trouw aan de liefde. Ook citeert hij Etty Hillesum: ‘Ik ben het denkende hart van de barak.’ Velen van ons zullen weet hebben van dergelijke ervaringen, Christus-ervaringen. Waar ook Simone Weil over spreekt.

Een boek met onthullende vergezichten.

ISBN 978-94-93362-01-7