winkelmandje 
menu
Het kerstspel uit Oberufer

Het kerstspel uit Oberufer

met essays van Rudolf Steiner, Hugo Pronk, Leopold van der Pals

Rudolf Steiner | Hugo Pronk
meer over de eerste auteur ▷
meer over de tweede auteur ▷

De volledige Nederlandse tekst en de gezongen muziek-partijen (Van der Pals) van het middeleeuwse kerstspel uit Oberufer, het huidige Bratislava.
Aangevuld met artikelen van Rudolf Steiner, regisseur Hugo Pronk, en de componist van de begeleidende muziek: Leopold van der Pals.

€ 12.50

Over de hele wereld worden omstreeks Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen middeleeuwse kerstspelen opgevoerd. De meeste van die middeleeuwse spelen zijn verlorengegaan. Eind negentiende eeuw werd in een dorpje bij het huidige Bratislava een zorgvuldig bewaard Kerstspel, samen met een Paradijsspel en een Driekoningenspel ontdekt door prof. Karl Julius Schröer (vaderlijke vriend van Rudolf Steiner). Die zijn afkomstig van eeuwen geleden. Rudolf Steiner kreeg dit van een geestdriftige Schröer te horen, was zeer enthousiast en zorgde er later voor dat ze werden opgevoerd.

Omdat de geestelijken van de diverse kerken de oorspronkelijke teksten uit de berenbevolking niet hebben 'verbeterd', zijn ze niet door de intelligentsia aangetast; ze hebben hun originele gemoedskarakter behouden.

Sanne Bruinier heeft er een - in de geest van oude boeren dialecten - prachtige vertaling van gemaakt. Deze wordt in Nederland in vele instituten voor de opvoeringen ieder jaar gebruikt.

In dit boekje worden de minder gemakkelijk te begrijpen woorden met een voetnoot verklaard.

ISBN 978-90-72052-22-3