winkelmandje 
menu
Gesprekken over de ziel

Gesprekken over de ziel

Willem Zeylmans  meer over deze auteur ▷

204 pagina's
Tijdens de tweede wereldoorlog schreef de arts en psychiater Willem Zeylmans deze gefingeerde gesprekken over alledaagse psychische problemen, gebaseerd op zijn 25-jaar praktische ervaring.

De thema's: onder andere angst, eenzaamheid, nervositeit.

€ 0.00

Twaalf (gefingeerde) gesprekken tussen een arts en telkens andere patiënten, waarbij onderwerpen besproken worden die voor ons nog steeds actueel en herkenbaar zijn.

De inleiding bestaat uit een gesprek dat een arts en zijn vrouw voeren met hun gasten, een musicus, een natuurwetenschapper, en een wat oudere student. Het gesprek gaat over de oorlog die op de achtergrond aan de gang is, de vernietigingsdrang die mensen soms beheerst, de schepping, de goedheid van de mens en de toekomst. Ze geven een beeld van de mens die zich in de moderne wereld met haar verschrikkingen moet zien te redden. De andere hoofdstukken bestaan uit elf zeer uitvoerige gesprekken die de arts met patiënten voert over individuele problemen rond de thema’s: Onrust (nervositeit, hierover worden twee gesprekken gevoerd); Eenzaamheid; Innerlijke gespletenheid; Twijfel; Angst; en Haat (het leven in uitersten). In sommige gesprekken komen ook minder individuele thema’s ter sprake: Opvoeding; Huwelijk; Lot; Sociale samenleving. Door vragen en opmerkingen van de arts daartoe gebracht, weet de patiënt te verwoorden waar hij mee zit. De arts komt met adviezen en oefeningen die de patiënt kunnen helpen bij het zoeken naar een oplossing voor zijn innerlijke problemen. [Utz]

ISBN 978-90-72052-04-9

Deze titel is uitverkocht...