winkelmandje 
menu
Dwarskijken op Darwin [sterk afgeprijsd]

Dwarskijken op Darwin [sterk afgeprijsd]

Jan Diek van Mansvelt  meer over deze auteur ▷

200 pagina's
Darwin is algemeen erkend in de wetenschap. Hoewel hij een spiritueler mens was dan de meeste wetenschappers menen en voorgeven. De laatste decennia vind je steeds meer positief-kritische visies op Darwin.
De natuurwetenschapper Van Mansvelt neemt ons mee op zijn uitermate boeiende tocht door 'Darwinland'.

Van € 25.00 nu voor € 10.00

Darwins theorie over het ontstaan van de soorten maakte van hem een wetenschappelijke cultfiguur. Nog tijdens zijn leven. Waarom?

Darwin zocht naar oorsprong en zin van het leven. Dat was bevrijdend, maar werkte ook vervreemdend.

Inmiddels prikt een onderstroom van wetenschappelijk onderzoek gaten in Darwins theorie. Zo blijkt het biologisch gezien steeds minder aannemelijk dat mensen van apen afstammen.

Dieren blijken eigenschappen te hebben die nutteloos zijn voor hun overleving of voortplanting, en die kennelijk een ander doel dienen: schoonheid of spel. Altruïsme blijkt minstens even belangrijk te zijn in de evolutie als egoïsme.

In dit toegankelijk geschreven boek komen wetenschappers aan het woord die 'dwarskijken' op Darwin. Zij durfden te kijken waar anderen overheen keken. Hun verbazingwekkende en ontroerende resultaten kunnen helpen ons weer te verbinden met de hele werkelijkheid, met richting en zin van de evolutie.

Jan Diek van Mansvelt, dr. sc. (1943) is bioloog en voormalig bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw aan de Universiteit Wageningen. Thans is hij zelfstandig consultant, gevraagd spreker en publicist. Eerder schreef hij samen met collegae de Checklist for Sustainable Landscape Management.

Recenties

- "... Grappig zijn de evolutiemetaforen over de tram van P.J. Kipp en de altijd dwarse opvattingen over geest en materie van Van den Berg, de man van de metabletica. Het onderzoek naar de ontwikkeling van de schedel van apen en mensen door Louis Bolk en Jos Verhulst intrigeerde me: foetussen van apen en mensen lijken veel meer op elkaar dan volwassen exemplaren..."

Willem van der Meiden (In VolZin).

- "... Ik geniet van het sprankelend samengesteld geheel. Ook kunstzinnig; het neemt me stap voor stap mee naar de grote raadsels van het leven. Samen met de zich verdiepende intermezzi. Heel knap! ..."

Marco van Gerven (psychiater)

- "... Het leest als een trein: lichte toon, soepele zinnen, geen getob en geworstel. Erudiet en ook in de toch wat ingewikkelde beschrijvingen (bijvoorbeeld hoe RNA de DNA leest) goed te volgen. Je gooit vele deuren wijd open. Het probleem van Darwin met die vinger uit de hemel heb je niet echt opgelost, maar dat is wel zo mooi. ..."

Gerard Oomen (landbouwkundig ingenieur)

ISBN 978-90-72052-90-2