Jan Diek van Mansvelt

Dwarskijken op Darwin

Jan Diek van Mansvelt -  Dwarskijken op Darwin - "... Grappig zijn de evolutiemetaforen over de tram..."
Willem van der Meiden (In VolZin).


"... Ik geniet van het sprankelend samengesteld geheel..."
Marco van Gerven (psychiater)


- "... Het leest als een trein..."
Gerard Oomen (landbouwkundig ingenieur)


GA NAAR RECENTIES >>
Darwins theorie over het ontstaan van de soorten maakte van hem een wetenschappelijke cultfiguur. Nog tijdens zijn leven. Waarom?
Darwin zocht naar oorsprong en zin van het leven. Dat was bevrijdend, maar werkte ook vervreemdend.
Inmiddels prikt een onderstroom van wetenschappelijk onderzoek gaten in Darwins theorie. Zo blijkt het biologisch gezien steeds minder aannemelijk dat mensen van apen afstammen.
Dieren blijken eigenschappen te hebben die nutteloos zijn voor hun overleving of voortplanting, en die kennelijk een ander doel dienen: schoonheid of spel. Altru´sme blijkt minstens even belangrijk te zijn in de evolutie als ego´sme.

In dit toegankelijk geschreven boek komen wetenschappers aan het woord die 'dwarskijken' op Darwin. Zij durfden te kijken waar anderen overheen keken. Hun verbazingwekkende en ontroerende resultaten kunnen helpen ons weer te verbinden met de hele werkelijkheid, met richting en zin van de evolutie.


Jan Diek van Mansvelt, dr. sc. (1943) is bioloog en voormalig bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw aan de Universiteit Wageningen. Thans is hij zelfstandig consultant, gevraagd spreker en publicist. Eerder schreef hij samen met collegae de Checklist for Sustainable Landscape Management.

inhoudsopgave ->

impressie uit het boek ->


Prijs: Ç 24,Ś
200 pagina's,

ISBN 978-90-72052-90-2